Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all 101546 articles
Browse latest View live

Ut i världen och in i psyket med Suzanne Osten

$
0
0

Normalt sett är jag en rätt måttlös filmslukare, men boxen med sex av Suzanne Ostens filmer gav mig en match. Jag har inte klarat att se mer än en film per dag – att jämföra med mitt senaste ackord när jag tuggade i mig hela den gamla Mad Max-trilogin på en kväll.

Ostens filmer från 80- och 90-talet känns ovant intensiva och sammansatta idag, och kräver koncentration. De kretsar kring mammor, pappor och barn i konkret och överförd bemärkelse, och pekar både ut i världen och in i psyket. De är progg och konstfilm, på en gång övertydliga och diffusa. De trumpetar samhällskritiska budskap, stabilt förankrade i borgerliga miljöer.

Den vilda mixen av plakatpolitik och poetisk surrealism hålls ihop av makalöst stringenta skådespelarinsatser. Malin Ek, Etienne Glaser, Philip Zandén, Lena T Hansson, Agneta Ekmanner med flera skimrar som diamanter i film efter film, rakt genom årtiondena som gått. Kanske hjälper Ostens innovativa arbete inom teatern henne att locka fram detta. Här finns i alla fall något av det bästa skådespeleri jag har sett i svensk film.

Redan Suzanne Ostens debutfilm ”Mamma” (1982) innehåller de flesta beståndsdelarna till hennes särart som filmskapare: ett kameraarbete som kombinerar tablåer med livfull rörlighet, fantastiskt skådespeleri och så den särskilda tolkningen av hur det personliga är politiskt.

Filmen handlar om regissörens mamma, filmkritikern Gerd Osten, spelad av Malin Ek. Den bygger på dagboksanteckningar och skildrar en kvinna som brann för att själv göra film, men hindrades av manssamhället och Andra världskriget. Suzanne Osten har ofta berättat om hur hennes uppväxt präglades av mammans psykoser, och här hittar hon en förklaring till dem: hon blev galen av att inte kunna förverkliga sig.

I Helena von Zweigbergks intervjubok ”Osten om Osten” från 1990 utvecklar Suzanne Osten sin syn på sambandet psyke och samhälle. Influenserna kom från psykoanalytiker i tiden som Barbro Sandin och Alice Miller, och från psykiatrikern R D Laing. Det finns skillnader mellan de tre, men på tvärs mot dagens biologiska förklaringsmodeller menar de att psykiska problem är logiska reaktioner på erfarenheter och sociala omständigheter.

Psykoanalysen laborerar också med familjen som ett slags urscen eller allmängiltig grundstruktur, som går att generalisera till hela samhället. För att hårdra det kan man alltså psykoanalysera allt från Vietnamkriget till underhållningsindustrin.

De här idéerna blommar ut i ”Livsfarlig film” (1988). Här drar Osten tillsammans med Etienne Glaser och Niklas Rådström på manussidan upp ett samband mellan psykiatri, konsumtionshets och underhållningsvåld, inramat av fragment av grekisk mytologi. Filmen floppade och är faktiskt lite av en pärs att se. Den är så hysteriskt infallsrik att den liksom sprängs inifrån, och idégodset känns föråldrat. Men filmen har också, i sina stunder, en obetalbar absurd humor.

I ”Tala! Det är så mörkt” (1993) är Osten kanske som allra tydligast i sin psykologiskt färgade samhällskritik. Här spelar Simon Norrthon en ung nazist, som går i terapi hos Etienne Glasers judiska psykoanalytiker. Glasers egen flyktingbakgrund används i filmen, och som ofta hos Osten fladdrar autentiska bilder och sekvenser förbi. När den kom tyckte jag att filmen var teatral och fånig. Sedd såhär i backspegeln fångar den isande pricksäkert bakgrunden till dagens högerradikala våg, och detaljer ur Sverigedemokraternas ursprung.

Filmen vittnar också om hur viktig Etienne Glaser, som Suzanne Osten levde tillsammans med i många år, varit för hennes filmskapande. I många av filmerna gestaltar han en faderssymbol som det vrids och vänds på. För att göra en turnering av en lätt sexistisk tankefigur kan man kanske kalla honom en musa – som Osten möjligen är lite ambivalent till. I alla fall får Glasers rollfigurer i filmerna ständigt den ilskna frågan om han inbillar sig att han är gud.

Tvehågsen verkar Osten också vara inför den mer eller mindre konstnärliga borgerlighet som hon skildrar i flera filmer. Det är tydligt att den är ett slags härligt hem, men också en rest av ett samhälle som hon nog tror måste försvinna. Som i Tjechovs pjäs ”Körsbärsträdgården” dväljs den kring middagar, flirtar och intellektuell konversation medan samhällsförändringen brakar loss utanför dörren. Temat introduceras i ”Mamma” och är tydligast i terrorismdramat ”Skyddsängeln” (1990).

Alla filmerna i boxen är spännande, men den som fortfarande står ut är ändå ”Bröderna Mozart” från 1986. Den hyllades och blev bland mina vänner en kultfilm som vi citerade repliker från i åratal. Här stannar Osten i en värld hon känner på djupet: scenkonsten. Regissören Walters (Glaser förstås) ansträngningar för att övertyga en operaensemble om det riktiga i att förnya Mozarts Don Giovanni skildras som – opera. Det är hat, erotik, visioner och hierarkier, dränkt i humor och intelligens. Och så alla kvinnliga rollfigurer som så självklart tar plats och spelar ut ett helt register från komik och tragik.

Tankarna går till Robert Altman, för livligheten och skickligheten i att skildra ett kollektiv. Men filmen demonstrerar också Ostens originalitet och energi. I intervjuer är hon själv slående generös. Hon berättar om inspiration från Mike Leigh, Milos Forman och Woody Allen, och ger läsaren nycklar till sina filmer. Hon namnger och hyllar alla hon samarbetat med.

I ”Mamma” figurerar Bertold Brecht, som uppmanar till vaksamhet inför den borgerliga synen på konstnären som ensam och genial. Suzanne Osten verkar ha aktat sig för den, men genial är hon allt.


Mad Max: Fury Road

$
0
0

Action. Australien. Regi: George Miller. Charlize Theron och Tom Hardy i 2010-talets version av Mad Max. "Snyggt och brutalt, köttigt och smutsigt. Och så är det feministiskt" (Camilla Larsson).

Home

$
0
0

Animerad familjefilm. USA. Regi: Tim Johnson. "Inget storverk, men det är värt att glädjas åt ännu en frisk flickfigur i en genre traditionellt befolkad av roliga grabbar" (Malin Krutmeijer).

Unken tematik – men komisk ensemble

$
0
0

När mannen som en gång gjorde "Den sista föreställningen" – och därmed ögonblickligen etablerade sig som en av de stora i den nya amerikanska 70-talsvågen – och sedan levererade filmer som "Paper Moon" och "Go’dag yxskaft?", gör långfilm för första gången på tretton år vill man så gärna att det ska vara bra.

Peter Bogdanovichs"She's Funny That Way" är precis som "Go’dag yxskaft?", eller än mer, en hyllning till klassisk screwball. Men filmens problem är att det är just precis bara det som den är. En hyllning där de flesta detaljer är rätt, men som helhet ändå hamnar fel. För när man skrapar på ytan finns det inte så mycket under hyllningsfernissan och den tillkämpade Brooklyndialekten.

Precis som i årets Oscars­vinnare "Birdman" handlar det om showbiz och Broadway, men på ett helt annat plan. Som i en askunge- eller "Pretty Woman"-saga får den charmigt naiva, men gatusmarta, Isabella Pattersson/Izzy Finkelstein/”Glo Stick” (Imogen Poots) chansen att sluta som call girl och bli skådespelare när en av hennes kunder (Owen Wilson) visar sig vara prins i stället för groda, och slänger åt henne ett startkapital – insvept i goda råd som han snott från en gammal Lubitsch-film.

Men när hon får en provspelning, och en roll, råkar kunden vara pjäsens regissör och dessutom gift med stjärnan som spelar huvudrollen. Bäddat för förvecklingar.

Tilläggas kan självklart att han inte är den enda i sammanhanget som träffat ”Glo Stick” tidigare och att hon inte är den enda skojiga glädjeflickan som dyker upp.

Det som räddar filmen och gör att man delvis förlåter den rejält unkna och dammiga tematiken är ensemblen. Jennifer Aniston är en rabiat terapeut, som pyser över av aggression och som vet för mycket om alla; Rhys Ifans gör en bedagad brittisk Hollywoodcharmör och Kathryn Hahn en överspelande diva.

Ovanpå det är rollistan överhopad med namn som Cybill Shepherd, Tatum O’Neal, Joanna Lumley och – Quentin Tarantino. Poots själv är heller inte dum som den Audrey Hepburn-dyrkande Izzy.

Rylance glänser som kungens högra hand i BBC-drama

$
0
0

Som om inte det blå blodet redan stod oss upp i halsen, så här efter prinsbröllop och prinsfödsel, rullar SVT nu ut "Wolf Hall", BBC:s påkostade prestigeserie i sex delar om hovintrigerna kring Henrik VIII (1491–1547), baserad på Hilary Mantels Bookerprisbelönade romansvit.

Visserligen fungerar "Wolf Hall" utmärkt som motbild. Om Carl Philip och Sofia bjöd på gospel i Slottskyrkan, så fixade Henrik underhållning mer i linje med "Game of Thrones" – han lät, som bekant, halshugga två av sina sex fruar. Varför? Henrik krävde en kvinna som kunde föda fram en manlig tronarvinge. Så till vida har inte mycket förändrats, vilket också all nutida uppståndelse kring bröllop och födslar visar: en kunglighets främsta uppgift är att reproducera sig.

Den glupske, maktfullkomlige och kåte Henrik VIII är en av alla tiders mest mytologiserade kungligheter – från Shakespeares pjäs (1613), via Charles Laughtons rapande matvrak i "Kvinnorna kring kungen" (1933) till Jonathan Rhys Meyers lömske bock i tv-serien "The Tudors" (2007–2010). I "Wolf Hall" görs kungen med pondus och vitalitet av Damian Lewis ("Homeland").

Men fokus ligger på Thomas Cromwell (Mark Rylance), en simpel smedson som blev kungens högra hand, genomdrev brytningen med påvedömet och inledde reformationen i England. Att tv-serien blivit en stor succé i hemlandet, liksom romansviten och dessutom en pjäsversion, kan säkert till viss del förklaras med att dramat spelar på EU-skeptiska stämningar. Kungen och Cromwell ger fingret åt Rom (läs: Bryssel), och går sin egen väg.

Det är en mustig historia, men våldet och sexet hålls utanför bild, och här saknas också HBO-seriernas typiska cliffhangers och såpaintriger. "Wolf Hall" är mer ett nobelt framåtskridande kostymdrama av gammal god BBC-klass. Lite tv-teater emellanåt – men för den som tar sig tid, och har lite koll på de historiska turerna, är det lågmält spännande, med en stark känsla av autenticitet i scenografi och kostymer, utan anakronistiska tillägg eller överdrifter.

Framför allt är det en uppvisning i skådespeleri. Rylance har gjort ganska få film- och tv-roller, men räknas i Storbritannien som sin generations främs­te Shakespearetolkare, och han har full kontroll i gestaltningen av Cromwell – en till synes sympatisk man, som under sin klättring mot toppen blir en allt mer moraliskt ambivalent figur, driven av både klassrelaterad revansch och personlig hämnd. Han tvekar inte att utföra det smutsiga jobbet att åt kungen intrigera ut gamla fruar och fixa fram nya.

Med facit i hand är all denna blodspillan för att fixa en manlig tronföljare tragikomisk. Det är givetvis en av historiens stora ironier, och en upprättelse åt Henrik VIII:s gemåler – de avrättade (Anne Boleyn och Katarina Howard), de avpolletterade (Katarina av Aragonien och Anna av Kleve) och Jane Seymour som dog i barnsäng – att kungen kom att överglänsas av sin dotter, Elisabet I av England.

Första avsnittet, av sex, visas i SVT1, lördag, kl 21.45.

Rylance glänser som kungens högra hand i BBC-drama

$
0
0

Som om inte det blå blodet redan stod oss upp i halsen, så här efter prinsbröllop och prinsfödsel, rullar SVT nu ut "Wolf Hall", BBC:s påkostade prestigeserie i sex delar om hovintrigerna kring Henrik VIII (1491–1547), baserad på Hilary Mantels Bookerprisbelönade romansvit.

Visserligen fungerar "Wolf Hall" utmärkt som motbild. Om Carl Philip och Sofia bjöd på gospel i Slottskyrkan, så fixade Henrik underhållning mer i linje med "Game of Thrones" – han lät, som bekant, halshugga två av sina sex fruar. Varför? Henrik krävde en kvinna som kunde föda fram en manlig tronarvinge. Så till vida har inte mycket förändrats, vilket också all nutida uppståndelse kring bröllop och födslar visar: en kunglighets främsta uppgift är att reproducera sig.

Den glupske, maktfullkomlige och kåte Henrik VIII är en av alla tiders mest mytologiserade kungligheter – från Shakespeares pjäs (1613), via Charles Laughtons rapande matvrak i "Kvinnorna kring kungen" (1933) till Jonathan Rhys Meyers lömske bock i tv-serien "The Tudors" (2007–2010). I "Wolf Hall" görs kungen med pondus och vitalitet av Damian Lewis ("Homeland").

Men fokus ligger på Thomas Cromwell (Mark Rylance), en simpel smedson som blev kungens högra hand, genomdrev brytningen med påvedömet och inledde reformationen i England. Att tv-serien blivit en stor succé i hemlandet, liksom romansviten och dessutom en pjäsversion, kan säkert till viss del förklaras med att dramat spelar på EU-skeptiska stämningar. Kungen och Cromwell ger fingret åt Rom (läs: Bryssel), och går sin egen väg.

Det är en mustig historia, men våldet och sexet hålls utanför bild, och här saknas också HBO-seriernas typiska cliffhangers och såpaintriger. "Wolf Hall" är mer ett nobelt framåtskridande kostymdrama av gammal god BBC-klass. Lite tv-teater emellanåt – men för den som tar sig tid, och har lite koll på de historiska turerna, är det lågmält spännande, med en stark känsla av autenticitet i scenografi och kostymer, utan anakronistiska tillägg eller överdrifter.

Framför allt är det en uppvisning i skådespeleri. Rylance har gjort ganska få film- och tv-roller, men räknas i Storbritannien som sin generations främs­te Shakespearetolkare, och han har full kontroll i gestaltningen av Cromwell – en till synes sympatisk man, som under sin klättring mot toppen blir en allt mer moraliskt ambivalent figur, driven av både klassrelaterad revansch och personlig hämnd. Han tvekar inte att utföra det smutsiga jobbet att åt kungen intrigera ut gamla fruar och fixa fram nya.

Med facit i hand är all denna blodspillan för att fixa en manlig tronföljare tragikomisk. Det är givetvis en av historiens stora ironier, och en upprättelse åt Henrik VIII:s gemåler – de avrättade (Anne Boleyn och Katarina Howard), de avpolletterade (Katarina av Aragonien och Anna av Kleve) och Jane Seymour som dog i barnsäng – att kungen kom att överglänsas av sin dotter, Elisabet I av England.

Första avsnittet, av sex, visas i SVT1, lördag, kl 21.45.

Skräckstoryn lika tunn som ett avgnagt skelett

$
0
0

Kapitel 3 i skräckfranchisen “Insidious” är ingen uppföljare till de två första, utan en prequel om ett tidigare fall för mediet Elsa Rainer (Lin Shaye).

Här söks hon upp av tonåringen Quinn (Stefanie Scott), som försökt kontakta sin döda mor bara för att attackeras av arga spöken. Liksom i regissören och manusförfattaren Leigh Whannells tidigare franchise, ”Saw”, hinner man knappt muttra ”tortyrporr” innan handlingen går från spökhusrysningar till fysiska attacker.

Med tanke på filmens utstuderade ljudeffekter känns det som att plåga sig igenom en audiell buffé för sadister. Mycket arbetstid och pengar har lagts ned på att variera klangen av ett huvud som slås mot en vägg eller ett golv, krasandet av brutna benpipor som skaver mot varandra och att variera tonarten i de olika ångestskriken. Synd att inte manuset komponerades med samma virtuosa omsorg.

Storyn är tunn som ett avgnagt skelett av en såpamelodram på vilken man hängt upp ett pärlband av chockeffekter där döingarna larmar och gör sig till – inte helt olika förra decenniets alla fradgatuggande terrorister.

Här ödslas ingen tid eller möda på några djupare tankar. Skräck i snabbmatsförpackning.

Kanske hade greppen fungerat bättre i utformningen av en åktur på nöjesfält. På bio blir emellertid upplevelsen snabbt enerverande mekanisk.

Med livet i vågskålen

$
0
0

För den som tidigare aldrig har fångats och roats av Bent Hamers personliga filmkonst rekommenderar jag varmt ”1001 gram”, gjord med precision och fingertoppskänsla. Det är ett ypperligt tillfälle att lära känna en filmare som på ett sublimt sätt utgår från det outsagda i till synes vardagliga, lätt absurda berättelser, vilka alltid genomsyras av en förlåtande, humanistisk syn på rollgestalterna.

De flesta av Hamers verk, från debuten med ”Eggs” (1995) och framåt, är enkla historier med existentiella undertoner, ofta med medelålders män i fokus. ”1001 gram” är däremot den första där en kvinna spelar huvudrollen. Ane Dahl Torp (Marie), en av norsk films främsta, passar med sin ytliga kyla perfekt som kontrollant på Norges statliga institut för certifiering av vikt och mått. När hennes far, en förgrundsgestalt inom området, hastigt avlider, övertar hon hans plats och flyger till Paris för den årliga kontrollen av varje lands måttenhet, det vill säga kilot. Det fraktas av respektive nations representant till mötet i franska huvudstaden i behållare som lika väl skulle kunna vara urnor med en död människas aska, ett tydligt exempel på Hamers bildmässiga humor och liknelser.

Inför döden är det dags att lägga livet i en vågskål. Ungefär så uttrycker sig Maries döende far från sjuksängen.

Orden får en djupare verkan hos dottern, nyligen separerad från en sambo som fortfarande dyker upp för att hämta möbler och tillhörigheter. Allt detta fångar Hamer och hans utmärkta fotograf John Christian Rosenlund i en konsekvent bildgestaltning. De återkommande flygbilderna på radhusen, motorvägarna med mera understryker känslan av ett inrutat, ensamt liv och varje kväll sitter Marie själv med sitt rödvinsglas och stirrar ut i tomheten.

”1001 gram” är en film där åskådaren på ett tydligt vis inbjuds att via form och stil närma sig det Hamer ifrågasätter och vill diskutera, det vill säga hur vi människor lever och förhåller oss till varandra. Temat varieras bildmässigt i hans olika verk men är i grunden alltid detsamma. Här pekar han på möjligheten att bryta det invanda mönstret, då Marie möter den franske trädgårdsmästaren Pi som undersöker hur steglitsans kvitter förändras ju närmare Paris centrum fågeln kommer.

Slutbilden är det enda som stör. Den hade filmaren lätt kunnat överlåta till åskådarens fantasi.


Home

$
0
0

Animerad familjefilm. USA. Regi: Tim Johnson. "Inget storverk, men det är värt att glädjas åt ännu en frisk flickfigur i en genre traditionellt befolkad av roliga grabbar" (Malin Krutmeijer).

Mad Max: Fury Road

$
0
0

Action. Australien. Regi: George Miller. Charlize Theron och Tom Hardy i 2010-talets version av Mad Max. "Snyggt och brutalt, köttigt och smutsigt. Och så är det feministiskt" (Camilla Larsson).

Sliten cyborg vilse i tiden

$
0
0

Redan under öppningsberättelsen om ett liv innan domedagen som fylldes av skratt och framtidshopp anar vi oråd. En sådan lycka hade inte haft något till övers för apokalyptisk underhållning som ”Världarnas krig” och ”Terminator”. Mycket riktigt startar ”Genisys” om storyn till en ny ”Terminator”-trilogi som utspelar sig samtidigt som T1 och T2 men i en parallell tid.

Det globala maskinnätverket Skynet, alias Genisys, har nu skickat en cyborg från år 2029 ända tillbaka till 1973 för att mörda åttaåriga Sarah Connor. Därmed följer en helt ny händelseutveckling. Den där optimismen, som det talades inledningsvis om, är dock som bortblåst. Samma gamla 1900-tal är fortfarande på väg mot undergången.

När framtidskrigaren Kyle Reese (Jai Courtney) anländer till 1984 för att skydda vuxna Sarah (Emilia Clarke) häpnar han över att hon redan vet allt om framtiden och har en omprogrammerad Terminator (Arnold Schwarzenegger) som livvakt och personlig tränare i stridskonst. Än mer skruvat blir det när de tre år 2017 stöter på sonen John (Jason Clarke), som också han rest i tiden.

Komplikationerna till trots jobbar inte hjärncellerna direkt på högvarv. Dagens standardmodell för action handlar främst om explosioner, fler explosioner och jakter i bil och till fots. Endast en bråkdel av speltiden går åt till att skissa rollfigurernas personligheter och knåpa ihop handlingen.

”Genisys” blir mer som en förlängd trailer eller ett utkast till ett datorspel än en berättande film i klassisk mening. Med en kärlekshistoria som aldrig tänder till är det skämten om Schwarzeneggers begränsade skådespelartalang och synbara åldrande som får bära filmen. Ett grepp som avslöjar att ”Terminator” idag tappat livskraften som mytologi och reducerats till ett slitet varumärke.

Terminator-filmerna

Terminator, 1984, regi: James Cameron.Terminator 2 - Domedagen, 1991, regi: James Cameron.Terminator 3: Rise of the Machines, 2003, regi: Jonathan Mostow.Terminator Salvation, 2009, regi: Joseph McGinty Nichol.

Som ett halvpackat grabbgäng på Båstads tennisvecka

$
0
0

HBO-serien om snutfagre skådisen Vince Chase (Adrian Grenier) och hans grabbgäng från Queens, som följer honom på vägen mot toppen i Hollywood, startade 2004. Sista avsnittet sändes 2011. Nu är "Entourage" the movie här. Och allt är sig likt. Och ändå ingenting.

Vince är på toppen av toppen och eftersom hans ständige agent Ari Gold (Jeremy Piven) har blivit studiochef så får han mot alla odds chansen att regissera sig själv i en modern version av "Dr Jekyll och Mr Hyde". Erik (Kevin Connolly) producerar. Drama (Kevin Dillon) spelar en biroll. Och Turtle (Jerry Ferrara) har blivit tequilamiljonär och kör fortfarande bilen. Konflikten? En Texasmiljonär med koskit på bootsen har puttat in en stor del av pengarna och hans bortskämde son blir sur på Vince, som ligger med modellen som han trånar efter.

I tv var "Entourage" i sina bästa stunder ett skönt avslappnat barn av sin tid. På film är det förlegat, slarvigt och korkat, och manuset på ungefär samma nivå som man fördomsfullt föreställer sig ett halvpackat grabbgängs helg under tennisveckan i Båstad. Alltså inte ens edgy och vågat, utan bara slentrianproppfullt av sexism och åmande bikinibrudar. Exempel på replik från medelålders poolpartygäst: ”Vince! Knulla min dotters vänner, så att jag slipper.”

I filmen överskrider gänget den 100 miljoner dollar stora budgeten för "Hyde". Tyvärr får man anta att även "Entourage" har haft en rejäl budget (speciellt med tanke på alla kändisar som dyker upp som sig själva). Man ryser.

På randen till riktigt bra satir

$
0
0

Den politiska satiren är hotad, efter höstens – antagligen – nordkoreanska cyberattack mot filmbolaget Sony i samband med komedin "The Interview", och efter vårens terrorattentat mot Charlie Hebdo i Paris. Glädjande då att HBO satsar på klassisk, politisk satir i den påkostade serien "The Brink", där USA och Pakistan dras in i en konflikt som kan leda till ett tredje världskrig.

Fast det ska påpekas att "The Brink" spelades in redan i fjor, och frågan är om ett sådant här projekt skulle ha finansierats och sjösatts idag. I samband med lanseringen har seriens producent Jerry Weintraub och även skådespelarna, bland andra Jack Black, haft fullt sjå med att vifta bort frågor om de är rädda, inte minst för vad pakistanierna ska tycka.

Den uppenbara förebilden är Stanley Kubricks kalla kriget-komedi "Dr Strangelove" (1964), vilket märks redan i den stiliserade, animerade titelvinjetten där ett finger olycksbådande närmar sig en jordglob med en avtryckarknapp. Då: den bisarra kapprustningen mellan USA och Sovjet. Nu: USA mot en bindgalen pakistansk kuppmakare som hotar att kärnvapenbomba Israel. Ett hot som tas emot med glädje av revolutionsrusiga pakistanier, men också av USA:s ambassadör i Pakistan, en bokstavstroende kristen som hoppas på Armageddon och därmed Jesu återkomst.

Precis som i "Dr Strangelove" utspelas komedin både i toppen och på golvet – och handlingen hoppar mellan Washington, Islamabad och Tel Aviv. Här finns en alkoholiserad och ständigt pilsk amerikansk utrikesminister (Tim Robbins), en stridspilot som langar droger på hangarfartyget (Pablo Schreiber) och en inkompetent CIA-tjänsteman (Jack Black) som tar skydd hos en pakistansk familj i Islamabad. Medlemmarna i den pakistanska familjen är för övrigt de vettigaste figurerna i en serie full av amerikanska knäppgökar. Upphovsmännen borde kanske istället ha frågats om sin eventuella rädsla för inhemska terrorister.

Det är kul, men skämten i "The Brink" kretsar en hel del kring knark och sex, och ett allmänt svinaktigt och irrationellt beteende hos maktens män. Det tar lite udden av just politiken – manusförfattarna Roberto Benabib och Kim Benabib har verkligen inte samma vassa och välriktade bett som britten Armando Iannucci ("Veep", "In the Loop"). Men det ska bli intressant att se hur nära randen de vågar gå i de avslutande avsnitten.

Recensionen är baserad på de första fem avsnitten, av åtta.

Från rännstenen till banktoppen i Reykjavik

$
0
0

Några fiskar förekommer inte i isländska "Life in a Fishbowl" (Livet i ett akvarium), om man inte räknar med de fula fiskarna – de banktjänstemän som i filmen trixar med miljoner och har kokainorgier med prostituerade.

Med "akvariet" avses snarare Reykjavik, och regissören och manusförfattaren Baldvin Zophoníasson verkar ha haft ambitionen att göra en rundmålning av den lilla staden, en isländsk variant av "Crash" – Paul Haggis Oscarsbelönade film om Los Angeles där människoöden från olika samhällsklasser sammanflätas.

I "Life in a Fishbowl" skildras tre liv, som på olika sätt korsar varandra. På toppen finns familjefadern Sölvi (Thor Kristjansson), som blir påläggskalv i en bank. På botten finns den alkoholiserade lodisen Móri (Torsteinn Bachmann) och den ensamstående småbarnsmamman Eik (Hera Hilmar), som prostituerar sig för att klara hyran. Men man ska inte döma hunden efter håren. Bakom luffarskägget på Móri finns en prisbelönt författare. Eik stammar från en överklassfamilj, och på dagtid är hon en försynt förskollärare. Och den rekorderlige Sölvi börjar ljuga för sin kontrollerande fru när han dras in i bankens korrupta affärer.

Handlingen utspelas strax före den isländska bankkraschen 2008, och filmen sluggar hårt och lite väl grovkornigt mot den måttlösa machokulturen i Sölvis värld. Hans strebermentalitet och känslomässiga åsidosättande av frun och dottern pekar framåt inte bara mot den finansiella kollapsen utan också mot en personlig katastrof. En sådan har både Móri och Eik genomlevt – båda har hamnat i rännstenen på grund av traumatiska familjeförhållanden. Det är hos dem Zophoníassons sympatier ligger.

"Life in a Fishbowl" blev en stor succé i hemlandet, och har en ambitionsnivå som sällan ses i isländsk film. Men den gapar över mycket, precis som "Crash". Trots det pretentiösa greppet, som tynger ner filmen, är det ändå fascinerande att se en sådan här berättelse från ett av våra nordiska grannländer. På biorepertoaren är Reykjavik en betydligt mer exotisk plats än Los Angeles.

Solidaritet utan svinn

$
0
0

”Vår solidariska butik” kallar Christiane, Gilles, Emma och de andra den lagerlokal där de säljer svinn från lågprisbutiken – tänk Lidl – som de jobbar i. Verksamheten är olaglig, men ”att stjäla från tjuvar är inte stöld”, säger Christiane, spelad med raspig auktoritet av Corinne Masiero.

Vad är det då arbetsgivaren stjäl från sina anställda? Värdighet, till exempel. ”Glöm inte att le” upprepar butikschefen direkt efter att hon utlovat dem avsked så fort de nya självbetjäningskassorna är på plats. Stämpelur och klockade toa­lettbesök reglerar arbetsdagarna. Tidsåtgången per kund beräknas och hålls som hot över de anställdas huvuden. Månadslönen är 1000 euro, och man kan lugnt förutsätta att företaget skummar av ett rejält överskott som inte kommer de anställda till del.

Handelsanställda är en grupp med tuffa villkor, och i ”Klippet” får några av dem alltså nog.

De går samman, snor ett eget överskott från butiken och säljer varorna billigt till människor med små omständigheter.

Franske regissören Louis-Julien Petit har inspirerats av ett fall där en kassörska anklagades för stöld för att hon använt en rabattkupong som en kund hade slängt. Efter att ha varit regiassistent på flera större produktioner finansierade han sin debut ”Klippet” delvis genom crowdfunding.

Resultatet är en vision om motstånd och solidaritet i samma anda som Ken Loach, bröderna Dardenne och i viss mån Mike Leigh.

Visst, Loach hade komplicerat politiken och lagt till humor, Leigh hade lyft rollfigurerna och Dardenne-bröderna hade svärtat alltihop – men ”Klippet” placerar sig mitt i samtiden, med bra flyt i berättandet och starkt engagemang.

Filmens budskap är dubbelt: den är ett brandtal mot både exploateringen på arbetsmarknaden och mot att butikskedjor slänger enorma mängder mat varje dag.

Alldeles nyligen införde Frankrike faktiskt en lag som förbjuder butikskedjor att kasta mat. Istället ska de antingen återvinna den eller skänka den till välgörenhet.


Turister vi har sett förr

$
0
0

Om det inte vore för rutinerade skådespelare som ständigt sevärde Kjell Bergqvist och utmärkta Eva Röse skulle den här banala, tunna historien falla samman.

Bergqvist gör en försupen, spelmissbrukande präst i svenska församlingen i Phuket, Thailand. Dit kommer nyutexaminerade prästen Carro (Röse) för att hjälpa till vid invigningen av den nya svenska kyrkan. Men kyrkan finns ännu inte och prästen, med det bibliskt refererande namnet Krister, har spelat bort pengarna och jagas av ilskna gäldenärer.

Niclas Ekströms manus har förvisso en del roliga, vassa repliker som vittnar om Kristers osentimentala, lätt cyniska syn på tillvaron vilket till en början förbluffar och förskräcker Carro. Men hon har sin egen agenda och så småningom börjar de samarbeta för att rädda både svenska kyrkan och sig själva.

Filmer och tv-serier om svenskar på semesterorter utgör alltid en möjlighet att lite extra granska om det finns några ”typiskt svenska" karaktärsdrag som visar sig, då rollgestalterna placeras i ny miljö. Några större sensationer i den vägen levererar inte ”Prästen i paradiset”. Spriten och sexet står inte oväntat även denna gång i fokus. Titeln associerar till danska ”Bocken i paradiset” (1962) med Dirch Passer. Där liksom här handlar det i grunden om kåthet och en längtan att överkomma den fysiska och själsliga ensamheten.

Thailandsbilden skiljer sig inte mycket från den i Peter Magnussons ”En gång i Phuket”, det vill säga att vi återigen ser den gamla vanliga turistvyn av ett samhälle anpassat till svenskarnas önskemål. Någon liten spricka i Ekströms manus som hade antytt och problematiserat vad som finns bortom den horisonten hade varit önskvärd.

Efter mellanspel som denna och vårens ”I nöd eller lust” vore det roligt om regissören Kjell Sundvall kunde ta sig an något mer väsentligt, där rollfigurerna fördjupas och på allvar griper tag i åskådaren.

Babydrama till max

$
0
0

”Känslopornografi” skrev jag om Susanne Biers hyllade film ”Bröder” vid premiären 2005. Man skulle kunna ge många av Biers filmer samma omdöme. Ofta låter hon en akut krissituation landa i ett svettigt moraliskt dilemma, som skådespelarna får agera ut med buller och bång.

Tillspetsade situationer och stora känslor hör den danska filmframgångsvågen till. De finns hos Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Lone Scherfig med flera, men hos Bier och hennes manuspartner Anders Thomas Jensen har jag ofta tyckt att de blir ett självändamål. Vi får åka emotionell karusell en stund och saker som Danmarks krigsdeltagande i Afghanistan reduceras, som i ”Bröder”, till en ren backdrop.

”En andra chans” har en stramare story och hör i mitt tycke till Biers bättre. Den doftar lätt noir, lyfter högre från de realistiska anspråken till en mörk värld där konflikter hårdras.

Vad gör en polis som hittar ett smutsigt spädbarn i en knarkarkvart, och misslyckas med att få socialtjänsten att omhänderta barnet trots att pappan är en ökänd våldsverkare?

”Game of Thrones”-stjärnan Nikolaj Coster-Waldaus karaktär Andreas åker hem till sin egen baby – som dör kort senare. Mamman Anna (Maria Bonnevie) bryter ihop, och Andreas stjäl knarkarnas barn medan föräldrarna ligger utslagna i ett heroinrus.

”Vi kommer att rädda honom”, säger Andreas till Anna där de sitter i sin vackra villa. Man tror att han har rätt.

Men är välbärgade, nyduschade människor alltid de bästa föräldrarna? Och när förlorar man egentligen rätten till sitt barn?

Filmen bollar med frågorna medan dramat pågår på liv och död. Bier höjer insatsen till max när hon placerar ett litet barn i centrum för en berättelse där våld och fara tycks lura överallt. Det är gastkramande, thrillerlikt. Det är också grovhugget emellanåt: knarkarpappan, starkt spelad av Nikolaj Lie Kaas, får exempelvis inga som helst förmildrande personlighetsdrag. Å andra sidan tar filmen som helhet inte den givna vägen, utan gör flera tvära girar före slutet.

Gullig action när de gula tjänarna får egen film

$
0
0

"Var de kommer från förklaras aldrig i filmen, men svaret är givet: de är designade för att kränga leksaker", skrev jag när den första "Dumma mej"-filmen hade premiär.

Fem år senare har de tjattriga, söta och vanartiga bifigurerna mer eller mindre tagit över den populära filmserien, och premiären av deras första egna film, "Minioner", ackompanjeras av en flod av leksaker, tv-spel och serietidningar.

I "Dumma mej"-filmerna är minionerna en flock med oförklarligt underdåniga tjänare åt superskurken Gru, och i "Minioner" tecknas så äntligen varelsernas historia: hur de genom tiderna alltid älskat att slava för de värsta bovarna – som stenåldershövdingar, egyptiska faraoner, medeltidskungar, Greve Dracula och Napoleon.

I konsekvensens namn borde de ha tagit värvning hos Hitler eller Stalin, men det jobbiga spåret undviker filmen genom att låta minionerna utvandra till Antarktis under större delen av 1900-talet; först 1968 dyker de upp i civilisationen igen på jakt efter en ny härskare (eller egentligen: förälder). På en skurkmässa i Florida får de tre utsända spejarna – Kevin, Stewart och Bob – upp ögonen för den grymma Scarlet Overkill, som drömmer om att bli drottning över Storbritannien.

Handlingen, och logiken, är nödtorftigt hopsnickrad för att ge utrymme åt en serie visuella gags och fartfyllda jakter med de gula figurerna i sextiotalets New York, Florida och London (för föräldrarna, och farföräldrarna, finns det en hel del populärkulturella referenser att roa sig åt – som när minionerna råkar störa fotograferingen av omslaget till Beatles "Abbey Road"). Det är välgjort och gulligt, och lite enahanda i längden – särskilt som minionernas rotvälska, likartade utseende och begränsade mimik inte ger utrymme åt karaktärsfördjupning. Men det finns en egen humor och touch som får "Dumma mej"-världen att sticka ut en aning bredvid andra amerikanska datoranimationer – antagligen för att konceptet är franskt.

Och Gru? Han dyker upp i slutet – och i "Dumma mej 3", som får premiär nästa sommar.

Mad Max: Fury Road

$
0
0

Action/Science Fiction. Australien. Regi: George Miller. Charlize Theron och Tom Hardy i 2010-talets version av Mad Max. "Snyggt och brutalt, köttigt och smutsigt. Och så är det feminsitiskt" (Camilla Larsson).

En andra chans

$
0
0

Drama. Danmark. Regi: Susanne Bier. Nikolaj Coster-Waldau spelar en polis som räddar ett spädbarn från en knarkarkvart. "Hör i mitt tycke till Biers bättre. Den doftar lätt noir" (Malin Krutmeijer).

Viewing all 101546 articles
Browse latest View live