Nånsin undrat vad vi kan göra åt klimathotet, svältkatastroferna och krigen som plågar världen? Disneys nya högsvansade familjefilm ”Tomorrowland: A World Beyond” har svaret: tänk positivt!
Framför allt, tänk inte negativt. Det blir nämligen en självuppfyllande profetia. Så passa dig när du börjar oroa dig över IS härjningar och den globala uppvärmningen. Låt dig inte indoktrineras av katastroffilmer ("Mad Max”, håll tassarna borta från publikintäkterna!). Bidra inte till apokalypsen.
Det är onekligen ett slipprigt ångestframkallande new age-budskap som filmen trummar in, och naturligtvis finns här en frälsare. Hon kommer i skepnad av en av de uppfriskande tonårstjejrebeller som vi sett på senare år, bäst exemplifierade med ”Hunger Games”-filmernas Katniss Everdeen.
Här heter hon Casey Newton (Britt Robertson), dotter till en Nasa-ingenjör. Hon visar så gott gry när hon försöker förhindra att basen där pappan jobbar läggs ner, att en flicka från framtiden ger henne en speciell badge. När hon rör vid den förflyttas hon till ett fantastiskt framtidsland, inspirerat av sektionen Tomorrowland som finns på några av Disneys nöjesparker.
Filmens utgångspunkt liknar alltså ”Pirates of the Carribeans”, som tar avstamp i en åkattraktion, men där upphör egentligen likheterna. Där ”Pirates” siktar på skamlös underhållning vill ”Tomorrowland” uppdatera Walt Disneys utvecklingsoptimism.
När Casey konfronteras med världens problem är hennes reaktion således att fråga: ”hur kan vi fixa det?”. Det är så till den grad de rätta takterna att det ger utslag i en maskin som mäter sannolikheten för jordens undergång. Sannolikheten går ner en tiondels procent.
Nu tussas Casey ihop med maskinens skapare Frank Walker (George Clooney) för att rädda världen. Han är ett numera medelålders underbarn – filmen visar också bitar från hans barndom –, duktigt desillusionerad och cynisk. Butter äldre man i tjafsig dialog med stursk ung kvinna: detta är filmens främsta gestaltning av pessimism mot optimism.
Om filmens handling framstår som oklar, så beror det på att den är det. Berättelsen är underutvecklad. Istället får vi olika händelser under ett ideologiskt paraply.
För manus och regi står Brad Bird, som gjort Pixar-succéerna ”The incredibles” och ”Råttatouille”, men här finns inte mycket av humorn och friskheten från de filmerna. Inte heller är filmen riktigt så visuellt mäktig som den berättar för oss att den är. Varje ny miljö introduceras till musik som skriker ”wow!”, men ofta är bilderna doftlösa och slicka.
Här finns en del ljuspunkter. Franks kraftfullt minerade Pippi Långstrump-villa är rätt härlig, och jag gillar också karaktären Athena, flickan från framtiden. Hon spelas som en intagande trickster med farlig blick av den unga Raffey Cassidy.
Men filmens positiva inslag förtas av budskapet. Slutklämmen är att glada genier som tänker utanför boxen behöver en ostörd plats utom räckhåll för politikernas klåfingrighet. Det liknar en ganska otäck och inte särskilt demokratisk entreprenörsvision.