”Vi bygger det största vapnet för förtryck någonsin i mänsklighetens historia”, säger Edward Snowden plötsligt. Efter många timmars samtal om alla de tekniska detaljerna i underrättelsetjänsten NSA:s världsomspännande nätverk för övervakning av digitala tjänster – internet, e-post, telefoni – vill han betona allvaret i sina avslöjanden. Och hur brådskande beslutet om avhoppet var: ”Det är inte science fiction, det händer just nu.”
”Citizenfour” har tagit sin titel från kodnamnet Snowden använde i kontakterna med journalisten Laura Poitras, som regisserat den här dokumentären, och hennes kollega Glenn Greenwald, som sköter intervjuerna.
Ytligt sett är filmen nära nog två timmar av talande huvuden, vilket inte låter särskilt rafflande. Men såväl omständigheterna kring mötena med Snowden som sprängstoffet i hans avslöjanden håller åskådaren trollbunden från första till sista bildrutan.
Något liknande har vi aldrig sett tidigare, varken när Daniel Ellsberg avslöjade Pentagonpapperen 1971 eller när Bob Woodward och Carl Bernstein drog såväl kalsongerna som presidentämbetet av president Richard Nixon i Watergateaffären. NSA-skandalen gäller långt mer än USA, den gäller hela världen.
Glöm snacket om att övervakningen är selektiv och bara gäller metadata – vem som kontaktar vem, var de är under kontakten och hur länge de kommunicerar med varandra. Man håller koll på de flesta och inkluderar även innehållet i kommunikationerna i sina dataloggningar. Företrädarna för NSA och deras lojala allierade på bland annat brittiska GCHQ har helt enkelt ljugit systematiskt i saken när de uttalat sig offentligt.
I den debatt om övervakningens gränser Snowden hoppas kunna starta oroar han sig för att hans kritiker ska försöka styra bort intresset från sakfrågan till att diskutera hans person. Att det i någon mån har besannats framgår av de överlag mycket positiva amerikanska och brittiska filmrecensionerna, som nästan samtliga framhåller hur samlad, lugn och rationell han är i filmen. Som om man hade förväntat sig en hysterisk knäppgök i foliehatt.
Nå, helt lugnt är det inte under intervjuveckorna eftersom Vita Huset idogt bearbetar de kinesiska myndigheterna för att de ska arrestera eller åtminstone hålla kvar Snowden. Plötsligt utlöses ett brandlarm i hotellkorridoren och alla i Snowdens rum stelnar till. Vid ett annat tillfälle pratar han om hur man kan hacka telefoner och använda dem som mikrofon medan han sneglar bekymrat på hotelltelefonen bredvid sängen.
För att ge ett perspektiv på det som väntar Snowden möter vi den tidigare NSA-visselblåsaren William Binney, som redan 2002 började öppet kritisera Bush II-regeringens lagvidriga instruktioner om övervakning. Inga tekniska detaljer röjdes, och Binney friades också efter förhör från alla brottsmisstankar. Trots det utsattes han för trakasserier som drev hans säkerhetsföretag i konkurs och som kulminerade i en våldsam husrannsakan. Ändå talar vi om en ex-anställd som bara kommit lite på kant med NSA.
Ett mer näraliggande exempel är Wikileaks-källan Bradley Manning, vars omänskliga behandling i fängelset har fått Amnesty International att ta till kraftord i protest. Därför är det en skandal att inget europeiskt land har kunnat ge Edward Snowden uppehållstillstånd, än mindre politisk asyl.
"Citizenfour" visas i SVT1 måndagen den 27 april kl 22. Filmen repriseras 29/4 kl 23.35 och 30/4 kl 13.25.Lästips: Glenn Greenwald "No Place to Hide: The NSA and the Surveillance State" (London: Hamish Hamilton, 2014).