
Inledningen fastslår filmens klasstematik. En servitör cyklar hem i vinternatten efter arbetet – en både svettig och kylslagen tur uppför kullarna – då han prejas av vägen av en vräkig stadsjeep. Servitören hamnar i koma och polisen får vittnesmål om att bilen tillhör överklassfamiljen Bernaschi. Men vem körde? Den bortskämde sonen Massimiliano? Eller hans flickvän Serena?
"Girighetens pris" var Italiens oscarsbidrag i fjor, även om filmen aldrig tog sig till galan, och bygger på en roman av amerikanen Stephen Amidon. Regissören Paolo Virzì ("La prima cosa bella") har flyttat handlingen från delstaten Connecticut kring millennieskiftet till Milano i nutid. Det är ett skadeskjutet Italien som antyds i bakgrunden till dramat: kineser tar över butikslokalerna, anrika byggnader håller bokstavligen på att rasa och familjer som Bernaschi tjänar pengar på förfallet.
I tre kapitel får vi följa rollfigurernas förehavanden tiden före olyckan – och alla tre kan sägas motsvara olika steg på klasstrappan.
I det första kapitlet skildras Serenas far (Fabrizio Bentivoglio), en fjäskande och obstinat småföretagare som vill klättra högre upp och ser en öppning i dotterns koppling till Bernaschifamiljen. I det andra får vi följa mamma Bernaschi (Valeria Bruni Tedeschi), en uttråkad och kuvad lyxhustru som blir mecenat åt en nedläggningshotad teater. I det tredje kapitlet introduceras en ny rollfigur som tar oss ner till en risig arbetarmiljö med missbruksproblem.
Eftersom filmen i grunden är en whodunnit? är greppet effektivt: publiken kan sammanfoga pusselbit efter pusselbit då samma händesleförlopp skildras ur olika synvinklar, och det är roande när berättartrådarna elegant sammanflätas. Men det finns också något anspråksfullt över upplägget, en föraning om en djupare insikt eller ett storslaget avslöjande som Paolo Virzì aldrig lyckas leverera.
Mest lyckad är episoden om teatern, med fint spel av Bruni Tedeschi och ett flyhänt satiristiskt handlag som påminner om Ettore Scola.